Gezi Parkı protestocuları pes etmiyor!


Polis, Taksim Gezi Parkı'na girişe izin verilmemesi nedeniyle Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara yine müdahale etti.

(DHA) -- Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olaylar İstiklal Caddesi'ne sıçradı.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan gruplar "Sermaye defol Taksim Bizimdir" sloganları ile yürüyüşe geçti. 

Ellerinde taş ve şişeler bulunan göstericiler İstiklal Caddesi'ne barikat kurdu. Bunun üzerine çevik kuvvet polisleri göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Bu sırada bir kadın gösterici elindeki taş ile polisin yanına geldi. Bunun üzerine polis kadını gözaltına aldı. Göstericilerle polis arasındaki çatışmalar devam ediyor. 

Tarlabaşı'na sıçradı
Taksim ve çevresinde başlayan olaylar Tarlabaşı'na da sıçradı. Göstericiler Tarlabaşı Bulvarı'na barikat kurarak yolu trafiğe kapattı. Göstericiler ayrıca çöp tenekelerini ateşe verdi. 

Çıkan olaylarda bazı iş yerlerinin tabelaları tutuştu. Bunun üzerine olay yerine itfaiye ekipleri çağırdı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederken polis ekipleri de gruba biber gazıyla müdahale etti. 

Gruplarla polis arasındaki olaylar bir süre daha devam etti. 

Harbiye
Taksim ve çevresinde çıkan olaylar Harbiye Cumhuriyet Caddesi'ne sıçradı. Göstericiler Taksim Meydanı'na ulaşmaya çalışıyor. Polis ekipleri gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ediyor. Eylemcilerde polise taş ve şişelerle karşılık veriyor. Cumhuriyet Caddesi savaş alanını andırıyor. Eylemcilerle polis arasındaki olaylar devam ediyor.

Protez bacakla isyan

Çatışma sırasında elinde protez bacağıyla sekerek gelen bir kişi polislere tepki gösterdi. "Ben sizin verginizi ödüyorum" diyen kişi protez bacağını polislere göstererek "Benim paramla polislik yapıyorsunuz. Yeter bu zulüm nedir? Niye avmler? diyerek tepki gösterdi.




GÜN BOYU GELİŞMELER

"Gezi Parkı'nda ağaç kesilmesin" diye günlerdir nöbet tutanlara polis ikinci kez şafak vakti biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. 

Aralarında CHP'li vekillerin de olduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi. 

"Bunu ancak düşman yapar"

Gazdan etkilenenler arasında CHP Milletvekili İlhan Cihaner, gözyaşları içinde konuştu. Cihaner, "Bunu ancak düşman yapar" dedi. 

Cihaner, "2-3 saattir, valiye, emniyet müdürüne ulaşmaya çalışıyoruz. Telefonlarımıza çıkmıyorlar" diye konuştu. 

Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesinin ardından İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Harbiye ve İnönü Stadı çevresinde gerginlik yaşandı. Polis eylemcilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.



Gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesini sürdüren polise, göstericiler taşla karşılık verdi. Gezi Parkı'ndaki müdahalelenin ardından Taksim Meydanı'nda eylem yapan gruba polis, TOMA'dan sıktığı tazyikli su ile müdahale etti. 

TOMA'nın önüne geçerek araca yumruk atan eylemci sıkılan tazyikli su ile kendini yerde buldu. Gösterici yerden kalkamayınca çevredekiler yardımına koştu.

Müdahalenin ardından eylemciler İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtı.



GEZİ PARKI'NDA İKİNCİ MÜDAHALE

Ardından polis Gezi Parkı'na bir kez daha müdahale etti.

Aralarında Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Melda Okur'un da yer aldığı CHP milletvekilleri ve beraberlerindeki grup, saat 10.00'da Divan Otel önünde bir araya geldi.

Basın açıklaması yapan grup daha sonra bariyerlerle kapatılan Gezi Parkı'na doğru yöneldi. Polis, Gezi Parkı'na girmek isteyen gruba gaz bombasıyla müdahale etti. Müdahale sırasında grup bir anda dağıldı. 

Gazdan milletvekillerinin de etkilendiği görüldü.



İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Hüseyin Demirdizen 6 kişinin kafa travması nedeniyle yoğun bakımda olduklarını açıkladı. 

Dr. Demirdizen, "Bu sabahki müdahaleden sonra iki hastanedeki tespit edebildiğimiz yaralıların durumuyla ilgili, 6 arkadaşımız kafa travması nedeniyle şu anda yoğun bakımlarda müşahede altında ve izlenmekte" dedi.

Kamu hastanesi dışına gidenler de olduğu için yaralıların şu anda tam sayısını bilmediklerini belirten Dr. Demirdizen, şunları söyledi:

"Bir öğretmen arkadaşımızın bacağı kırıldı, tedavisi devam ediyor. Aynı hastanede 3 arkadaşımız kafa travması nedeniyle müşahede altında, tedavisi devam ediyor. Taksim İlk Yardım Hastanesin'de de düşme ve kafa travması nedeniyle 3 kişinin tedavisi devam ediyor. Bu sayılara bundan önceki günün yaralıları ve gazdan etkilendiği için ciddi olarak kalp, akciğer rahatsızlığı geçirenler dahil değil. Bundan önceki olaylardan biliyoruz ki, bu atılan gaz, bir kimyasal ajandır ve düşük yoğunluklu bir silah aracıdır. Dolayısıyla sağlığı, özel sorunları olanlar bundan etkilenmekte. Tıpkı buğün artık aramızda olmayan Metin Lokumcu'nun ölümünde olduğu gibi, otopsi raporlarında kesin olarak gösterildiği gibi bu gaz ölümlere neden olmaktadır."



EYLEMCİLER YENİDEN TOPLANDI

Polisin sabah saatlerinde biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttığı eylemciler, parkın etrafında yeniden gruplar halinde toplandı. Taksim Meydanı'nda tekrar bir araya gelen grubu, polis tazyikli su sıkarak dağıttı.

Mete Caddesi'nde toplanan bir başka grup da etrafı barikatlarla çevrilen parka girmek istedi. Parka giremeyen gruptakilerin oturma eylemi yapması nedeniyle caddede trafik bir süre aksadı. Bir süre oturan eylemcilere caddeden geçen bazı kişiler de destek verdi.

Bu arada çevredeki binalarda bulunan bazı vatandaşlar, polisin müdahelesini cep telefonlarıyla görüntüledi.

Etrafı barikatlarla çevrilen parka girişe izin verilmiyor. Gruptakiler nedeniyle bölgede trafik zaman zaman aksıyor.

AHMET ŞIK DA YARALILAR ARASINDA

Gazeteci Ahmet Şık da polisin attığı gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralandı. Bir ticari taksi ile Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne kaldırılan Ahmet Şık, tedavi altına alındı. Başında açılan yaraya dikiş atılan Şık'ın kafatası ya da beyninde lezyon oluşmadığı, durumunun iyi olduğu ve tedavisinin sürdüğü belirtildi.


BDP'li Önder ve CHP'li Tanrıkulu da hastanede

Bu arada, gaz bombası kapsüllerinin isabet ettiği BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHPGenel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu  ve Mısır asıllı Türk vatandaşı Lobna Allani de gazdan etkilendiği için Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. 

Gazdan etkilendiği öğrenilen Tanrıkulu, yürüyerek geldiği hastanede 1 saat kaldıktan sonra ambulansla Alman Hastanesi'ne kaldırıldı. Tanrıkulu'nun anjiyo olacağı öğrenildi. Öte yandan hastanede tedavi olan Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu'yu ziyarete gelen Tekin'de yapılan müdahaleye tepkisini  dile getirirek gezi parkında beklemeye devam edeceklerini söyledi.

Polisin attığı gaz bombası kapsülü başına isabet eden Lobna Allani adlı Mısır asıllı Türk vatandaşını sağlık durumu kritikliğini koruyor. Doktorlar ağır yaralı Allani'nin yoğun bakımda 2 gün süreyle uyutulacağını belirtti. 

Kafasından yaralanan bir polis memuru da hastaneye getirilenler arasında.

"Bunun hesabını soracağız"


Sırrı Süreyya Önder, olayların ardından gittiği Taksim İlkyardım Hastanesi'nden çıkarken gazetecilere açıklama yaptı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın açıklamalarını inandırıcı bulmadığını söyleyen Önder, şunları kaydetti: "Yan yana 'sübhaneke' boncuğu gibi dizildiler, halkın gözünün içine baka baka yalan söylediler. Bunun hesabını soracağız. Burada Faslı bir kız var. Hayatını kaybetti, kaybetmek üzere. O da mı göstericiydi? Böyle müdahale mi olur? 'Güvenlik kuvvetleri uyarıyorlarmış' diyor. O vali gelsin gözümün içine baka baka desin ki, 'Vallahi ben doğru söylediğime inanıyorum', ben ondan özür dileyeceğim. Bütün şehri gaz alanına çevirdiler. Bunun altından kalkamazlar."

Sinan Çetin'e protesto

Öte yandan, yönetmen Sinan Çetin, Sırrı Süreyya Önder'i ziyaret etmek için hastaneye gelince, hastanenin önünde bekleyenler tarafından "Ağaoğlu'na git" diyerek protesto edildi ve hastaneye girmesi engellendi. 

TAKSİM MEYDANINDA OTURMA EYLEMİ

Polisin müdahalelerinin ardından gruplar halinde yeniden Taksim Gezi Parkı'nın çevresinde toplanan eylemciler, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Polis, meydanda toplananlara da TOMA ve gaz bombaları ile müdahale etti.

"Sinsi bir saldırı"

Eylemcilere destek vermek amacıyla geceden beri bölgede bulunan CHP Denizli Milletvekil İlhan Cihaner, gazetecilere yaptığı açıklamada, polis müdahalesinin "sinsi bir saldırı" olduğunu söyledi. Uyarı yapılmadan biber gazı ve tazyikli su sıkıldığını kaydeden Cihaner, "İstanbul'un parkına, doğasına, insanına saldırıldı. Vatandaşlarımız yaralandı. İstanbul'a sahip çıkmak için buraya geldik. Bu yapılan, Taksim'in tamamen insansızlaştırılması ve ağaçsızlaştırılmasıdır. Biz burada olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

BDP'li Önder'den açıklama

Taksim Gezi Parkı'nda 4 gündür nöbet tutan eylemcilere polisin müdahalesi bu sabaha karşı da çok sert oldu. Günlerdir iş makinelerinin önüne geçerek ağaçların sökülmesine engel olmaya çalışan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder müdahalenin ardından Gezi Parkı'nda açıklama yaptı. Önder'in hedefinde hem muhalefet hem de Büyükşehir Belediye Başkanı vardı. (tıkla-izle)
"Başbakan demokrasiye saygı duysun"

CHP'den Başbakan Erdoğan'a "güvenlik güçlerini Taksim'den çek" çağrısı. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Gezi Parkı'nda bırakın İstanbulluların istediği olsun" dedi. Hamzaçebi, "Başbakan demokrasiye saygı duysun" diye seslendi. (tıkla-izle)

Fotoğraf: Gökhan Tan

TAKSİM'DE SERT MÜDAHALELER SÜRÜYOR


Taksim Meydanı öğle saatlerinde gelen sert müdahaleyle yeniden 1 Mayıs'taki durumuna döndü. Meydanda polis, sürekli müdahalede bulunuyor ve gaz bombaları nedeniyle Taksim çevresinde göz gözü görmez durumda. Polisin meydanın boş bulunduğu anlarda bile gaz bombası attığı gözlendi.





Polisin müdahalelerinin ardından Taksim Gezi Parkı'nın çevresinde yeniden toplanarak Taksim Meydanı'nda oturma eylemi yapan gruba, çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve tazyikli su sıktı. Eylemciler, çeşitli yönlere kaçtı. Bu arada yaralanan bazı kişilere, olay yerine gelen sağlık ekipleri müdahelede bulundu. Ambulansla hastaneye kaldırılan başından yaralı bir kadının, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Bazı kişiler gözaltına alındı.

BDP'DEN AÇIKLAMA

BDP Gezi Parkı'nda polisin orantısız güç kullandığını öne sürdü, "Bu hukuk dışı saldırıların sorumluları derhal görevden alınmalı ve haklarında soruşturma başlatılmalıdır" çağrısında bulundu.

Açıklamayı BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş yaptı.

Beştaş, "Oradaki insanların amacı doğa ve çevre katliamını önlemek, adeta mantar gibi çoğalan AVM'lerin yapılmasına karşı çıkmaktır. Bu protesto ve tepkiler demokratik bir haktır" dedi. 

Polisin müdahalesini eleştirdi. O müdahale sırasında BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in de aralarında bulunduğu birçok kişinin yaralandığını hatırlattı, "Yaralananların büyük çoğunluğunun başlarından darbe almış olması, hedef gözetilerek saldırıldığını bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı. 

Beştaş, "Bu saldırıyı ve saldırının siyasi idari bütün sorumlularını şiddetle kınıyor ve AKPhükümetini derhal müdahaleyi ve doğa katliamını durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Yorumlar