Oyuncu Sözlüğü(Terimleri)


Anti-Aliasing: Oyunlardaki canlı karakterler, eşya ve çevre kaplamalarının kenarlarındaki testere şeklindeki görüntüyü ortadan kaldırmak için kullanılır. Özellikle yeni nesil oyunlarda sıklıkla kullanılıyor.
Bug: Oyunlardaki küçük program hatalarına verilen isimdir. Örnek verecek olursak; yönettiğiniz karakterin duvarın içinden geçmesi.
Blur: Oyun görüntülerindeki doğallığı artırmak için kullanılan bir çeşit bulanıklık efektidir. Esas cisme odaklanırken, arka planda kalan görüntünün bulanık gözükmesidir.
NPC: Oyunlardaki yapay zeka sahibi insanlar, yaratıklar vs. Bu Genelde Online Oyunlarda Kullanılır.
Trailer: Oyun videoları.Oyunun İlk Olarak Tanıtma Amaçlı Çekilen Videosudur.
Save Game: Oyunun Ana Menüsünde Bulunan Oyunu Kayıtladığınız Yer Anlamına Gelir.
Load Game: Kayıt olan bölümü oynayabileceğiz kısımdır.
Easy: Oyun zorluk seviyesi için kullanılan terimdir. Kolay aşama demektir. Very easy ise en kolayı demektir.
Normal Mod: Adı üzerinde normal (ne kolay ne de zor) demektir.
Hard: Zor aşama demektir. Oyunda very Hard aşaması varsa bilin ki en zor aşama odur.
HDMI (High Defination Multimedia Interface): DVD ve Bazı Konsollardaki yüksek çözünürlüklü grafik ve seslerin özel çıkışlar (HDMI) ile monitör ve ya Tv’ye aktarılmasıdır. Ps3 ve HXbox360 Elite’de DMI çıkışları ile 768p 1080p görüntü desteklenmektedir.
Blu-Ray: PS3’ün dijital optik okuyucusu. Blu ray discler 54 GB gibi geniş bir veri depolama gücüne sahiptir.Gelecek Neslin Cdsi Diye Tabir Edilir.
Survival-Horror: Korku oyunları için kullanılan tabirdir. Resident Evil, Silent Hill, Fatal Frame Death Island gibi oyunlar örnek verilebilir.
RPG (Role Playing Game): Türkçe Anlamı RYO’dur. Yani rol yapma oyunudur. Oyundaki karakterin gücü, hızı, büyü gücü vs. kademeli olarak gelişip level atlanır. Oblivion, Diablo, Fable, Baldur Gates bu türün içine girer.
Adventure: Gez, araştır bulmacaları çöz mantığının işlendiği oyunlar. Syberia, Broken Sword, Sam&Max örnek olarak verilebilir.
FPS (First Person Shooter):Yönettiğimiz karakterin gözünden oynadığımız oyunlardır. Half Life, Halo, Far Cry, Call of Duty, Crysis Gibi Örnekler En Bilindik Örnekleridir.
Real Time Strategy: Gerçek zamanlı strateji oyunlarıdır. Company of Heroes , Age of Empires, Rome Total War, Command & Conquer bu Türe Örnek Verilebilir.
TPS (Third Person Shooter): Karakteri tamamen görüp yönettiğimiz oyunlardır. Metal Gear Solid, Tomb Raider, God of War, Splinter Cell, Sniper Elite Örnek Olarak Verilebilir.
MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game): Servere bağlı kalınarak oynanabilen çok katılımlı RPG’ler (rol yapma oyunları). World of Warcraft, Dungeons&Dragons, EverQuest,Silkroad, Metin2 Gibi Oyunlar Örnek Verilebilir.
Multiplayer: Çoklu oyuncu modu demektir. Tek bir ağ üzerinden olabileceği gibi birden fazla PC’nin birbirine bağlanması ile oyuncular kendi arasında online oynayabilirler.
Co-op Mode: Kooperatif (Cooperative) mod demektir. İki ya da daha fazla oyuncunun gerek online gerekse offline beraber oynadıkları oyunlardır.
DirectX: Yapımcıların Windows uygulamalarına (özellikle oyunlar) daha hakim olabilmeleri için Microsoft tarafından hazırlanmış API paketidir.
Lag: Bir bilgisayardan diğer bir bilgisayara bilginin gidiş ve geliş zamanına denir. Genelde oyun Serverlarında yavaşlık söz konusu olduğunda “Lag var” şeklinde kullanılır.
3D: Üç boyutlu görüntülere verilen isimdir. İlk ikisi genişlik ve yüksekliği, üçüncüsü ise derinliği belirtir.
3D Engine: Daha önce Game Engine, yani oyun motorunun ne olduğunu açıkladık. 3D oyun motoru da grafiklerin 3D görünmelerini sağlayan kodlar topluluğudur. Bu tür oyun motorları, modellerin yüklenmesini ve ekrana görüntülenmesini sağlayan gerekli bileşenlere sahip olmak zorundadırlar.

Yorumlar